Kategorier
Boende

Värmepumpar som klarar låga minusgrader i Stockholm

Det är viktigt att man väljer en värmepump som är avsedd för nordiskt klimat, särskilt om man bor i Stockholm där det kan bli riktigt kallt. Här är några tips.

Med en värmepump kan man till en låg kostnad värma villan, radhuset eller bostadsrättsföreningen. Men även företaget och kontoret. Men då det kan bli riktigt kallt i Stockholm på vintern är det viktigt att man väljer en värmepump som är avsedd för nordiskt klimat. Annars finns risken att värmepumpen inte kommer att klara producera värme när temperaturen kryper under fem minusgrader.

I Stockholm där marken innehåller mycket granit fungerar det extra bra med en bergvärmepump. Men en bergvärmepump kostar lite mer att installera eftersom man även måste borra en energibrunn. Därför väljer många i stället någon typ av luftvärmepump då installationskostnaden är låg eftersom den går snabbt att installera.

Lönar det sig alltid att installera en värmepump?

Dagens värmepumpar är väldigt effektiva och priserna har även gått ner. Det innebär att det alltid lönar sig att installera en värmepump, även för fritidshuset. Väljer man rätt typ av pump tjänar man snabbt in pengarna igen. Vilken pump man ska ha beror på hur naturen runt huset ser ut men även hur stort behov man har av värme och varmvatten.

I ett fritidshus där man bara är korta perioder under året brukar det räcka med en luftluftvärmepump. Den är dessutom väldigt billig att installera eftersom den inte kopplas till några element, utan i stället blåser ut värmen. Precis som alla andra värmepumpar drivs den av el men den drar väldigt lite.

Tips för dig som ska installera en värmepump

Bor man i Stockholm och vill installera en värmepump ska man ta hjälp av ett företag med ett lite större utbud och som erbjuder totalentreprenad. Välj gärna ett företag som arbetar med lite mer välkända märken av hög kvalitet. Då får man en värmepump som klarar nordiskt klimat och som håller länge.

En seriös firma kommer alltid ut på ett kostnadsfritt hembesök i samband med en offertförfrågan. Annars är det omöjligt att avgöra vilken värmepump som passar bäst.

Därefter får man ett förslag tillsammans med en offert. Det är inte ovanligt att firman föreslår flera olika slags värmepumpar som exempelvis luftvärmepump, frånluftsvärmepump och bergvärme. Då får man väga alla för- och nackdelar mot varandra eller låta plånboken bestämma.

Mer tips och information om värmepump i Stockholm kan du hitta på varmepumparstockholm.com